Rosenrot är en flerbladsväxt tillhörande familjen Crassulaceae. Namnet kommer från plantans rötter som doftar lik rosor. Det finns ungefär 200 olika arter, som alla har olika egenskaper. Rosenrot är flerårig och kan växa sig upp till tre decimeter. Dess själkar är kala, bladen är köttiga och blågröna medan blommorna är gula. Rosenrot trivs bäst i fuktig miljö och vid klippor.
I Sverige har den sin största naturliga utbredning i de norrländska fjällen. Samerna har kallat rosenrot för fjällkaktus och de har nyttjat den för att öka fysiska prestationer. Under långa vandringar tuggade de på roten för att orka hela vägen. Vikingarna använde rosenrot dels inför strider men även för att återfå sina krafter efter ohälsa och sjukdom.
I Kina finns den omtalad i den Gula Kejsarens bog från 2697 f.Kr. där den framstår som en av de mest betydelsefulla medicinalväxterna.
År 1755 gav Carl von Linné rosenrot namnet Rhodiola rosea. Rosea syftar på rotens doft. Linné rekommenderade örten mot hysteri, svårmod, impotens, bråck och huvudvärk. En äldre benämning på rosenrot är Sedum Rosea eller Roseum. Rodiza Riza är namnet på grekiska och direktöversatt. I antikens Grekland användes växten för att lindra huvudvärk. Under denna tid vad rosenrot en vanlig handelsvara och användes både som medicin och som ingrediens i parfymer.
Rosenrot innehåller de kraftfulla ämnena Salidrosid, Rosavin, Rosarin samt L-arginin. Rosenrots främsta användningsområde har varit för att öka den fysiska prestationen, men tiden, forskning och erfarenhet har visat många olika nyttjanden.
Rosenrot anses vara adaptogen vilket innebär att den hjälper kroppen att hantera stress. Den innehåller antioxidanter, verkar centralstimulerande och ökar kroppens fysiska uthållighet. Roten är också rik på vitamin C och har länge använts som grönsak i matlagning. Vitaminrikheten gör även att rosenrot förbättrar immunförsvaret. Användningsområden har varierat i tid och efter behov. I dagens moderna samhälle är just stress en orsak till många välfärssjukdomar och åldersrelaterade sjukdomar. Mycket av den stress som finns idag är inte naturlig men i naturen, i rosenrot, finns adaptogener. Adoptpgener fungerar som medicin mot stress.
I Norden och i Sverige har rosenrot som tillskott växt på hälsomarknaden under de senaste åren. Det Svenska Örtmedicinska institutet (SÖI) har satsat miljontals kronor på forskning kring rosenrot och står bakom den som naturläkemedel.
Rosenrot har godkänts som kosttillskott av Livsmedelsverket vilket innebär att inga medicinska påståenden får göras. Rosenrot som tillskott kan beställas på Internet och köpas i olika hälsokostbutiker. På Apoteket finns rosenrot i ”Artic Root”.