Rosenrot har hjälpt människans hälsa på olika sätt, i olika tider och på olika platser. De 200 olika sorterna har skilda egenskaper och därför varierar de verkande effekterna. Den har exempelvis använts som lindring vid slitsamt arbete, dålig kost och outvecklad sjukvård. I Asien används den mot förkylningar och influensa. Mongolerna sägs ha använt den mot tuberkulos och cancer.
Rosenrot har verkande effekt på hela kroppen men störst är verkan på hjärnan. Koncentrationsförmågan ökar snabbt användaren blir mindre lättdistraherad. Salidrosid och rhodosin är två komponenter i rosenrot som har en positiv effekt på hjärnans lustcenter där lust, glädje och känslor styrs.
Roten är känt för att stimulera sexlusten, både för kvinnor och för män. Forskning har bevistat att Rosenrot ökar könshormonernas aktivitet. Örten har därför används av män för att normalisera prostatavätskan och öka halten av könshormoner. Rosenrot har även hjälpt kvinnor med hormonella problem, för att exempelvis normalisera menstruation och öka fertiliteten. Det finns undersökningar som visar att rosenrot hjälpt kvinnor att bli gravida.
Rosenrot har även används och används av människor med psykisk nedstämdhet. Rosenrot fungerar som ett komplement till traditionell skolmedicin. Effekten av skolmedicin ökar och de antidepressiva mediciners negativa bieffekter som hjärtklappning, förstoppning, muntorrhet och huvudvärk minskar. Forskning har visat att rosenrot lindrar depressiva symptom, ger mer energi och ökad initiativförmåga.
Flera undersökningar har även gjorts kring rosenrot och stresshantering. Tester på jourarbetare har visat betydligt mindre trötthet. Tillskottet ger både mer energi och förhindrar sömnlöshet. Rosenrot används därför som kosttillskott under intensiva perioder med mental ansträngning som exempelvis examensperioder.
Rosenrot är ett populärt tillskott för att förbättra träningsresultat. Dess centralstimulerande förmåga ökar prestationsförmågan och antioxidanterna skyddar kroppen mot stress som ofta är ett resultat av prestationskrav.
Rosenrot används i olika länder och av olika åldersgrupper. Den nyttjas inte bara för att öka prestationen för aktiva människor. Dess stimulerande effekt på dopamin anses motverka dåligt minne och potens. Därför används rosenrot även av äldre människor.